Distrikt 1s årsmøde Formandsberetning for året 2018
2018 har på mange måder været et omstillingernes år for Dansk Ride Forbund, for klubberne og for Distrikt 1. Hele rideforbundets kontingentstruktur blev lagt om med lavere kontingent for klubberne, som jo er forbundets medlemmer og større brugeromkostninger for rytterne, der jo er klubbernes medlemmer. For mange klubber er medlemskabet af DRF blevet en mindre post i regnskabet, for nogle få er det blevet en større – og for en del har kontingentet til DRF været nogenlunde det samme som i tidligere år. De klubber, som har haft mindre udgifter til kontingentet til DRF, har således kunnet vælge at bruge ”overskuddet” på forskellig måde: Nogle har nedsat medlemskontingentet, andre har øget klubbens aktiviteter eller brugt midlerne på længe udsatte omkostninger til fx vedligeholdelse.
De øgede aktiviteter slår også igennem på distriktsniveau, hvor vi igen i 2018 har haft ønsker om rigtigt mange stævner. De aller, aller fleste er blevet afholdt efter planen – og i distriktet afholdes alle typer stævner fra interne stævner, elevskole stævner til danske mesterskaber i flere forskellige discipliner. Med den helt nye ændring af bestemmelserne for afholdelse af interne stævner, hvor klubberne nu kan afholde D-klasser på alle niveauer kun for egne medlemmer, er vores største ankepunkt fra 2018 bortfaldet. Det er nu igen – lovligt – muligt at afholde klubmesterskaber, rideskolestævner og træningsstævner for egne ryttere. Det er et tiltag, som vil gøre det lettere at være rytter, lettere at være klub – og lettere at være distriktsstævnekoordinator! Vi er mange rideklubber i Distrikt 1 – og rigtigt, rigtigt mange når vi tæller klubberne i vores nabodistrikter med. Derfor er det også utroligt vigtigt, at stævnekoordineringssamarbejdet mellem D1-5 fungerer så godt som det gør. Stævnekoordinatorerne for de 5 distrikter koordinerer distriktsstævner 2 gange om året – og det er ikke altid let at finde stævnedatoer til alle de ønskede stævner. Husk derfor at skrive alternativ datoer på Jeres ansøgninger – det er ikke altid man kan få 1. eller 2. prioriteten, men I vil altid blive kontaktet, hvis ingen af de 3 prioriteter er mulige.
Foråret 2018 var der jo desværre herpesudbrud på Fyn, og mange ryttere og klubber især på Fyn og i Jylland blev ramt af den helt nødvendige neddrosling af stævneaktiviteter og lignende. Vi blev heldigvis skånet for herpes på Sjælland, men vi havde da – som alle år – udbrud af kværke både i vores distrikt og i de øvrige distrikter. Vores klubber er heldigvis åbne omkring kværkeudbrud og melder selv ud, at de er under mistanke eller at der er konstateret kværke – og at man går i karantæne. På D1s hjemmeside, i Fællesbestemmelserne og hos SEGES findes der råd om, hvordan man håndterer kværke og hvilke bestemmelser, der skal overholdes. Vi er meget tilbageholdende med grupper/indslag på de forskellige sociale medier, da intentionen om god, saglig information ofte ændrer sig til mere rygtebaseret – hårdt ord – sladder. Vi kan ikke opfordre nok til, at man er meget opmærksom på sin hest/ponys eventuelle sygdomssymptomer – og at det er vigtigt for både hesteejer og opstaldningssted at have en god dialog med dyrlægen/besætningsdyrlægen. Ved større udbrud vil DRFs veterinær konsulent, Mette Uldahl, komme på banen og koordinere information og insatsen i samarbejde med Danske Hestedyrlæger og SEGES og netop det samarbejde blev grundlaget for en god, informativ indsats ved herpesudbruddet i 2018, en både vanskelig og følelsesladet situation for mange hesteejere og klubber.
Rigtigt mange af Jer har oplevet store forandringer i DRFs administration – og jeg vil gerne fremhæve en større åbenhed og fællesindsats fra serviceorganisationen. De får rigtigt mange henvendelser om alle mulige ting – også henvendelser som måske hører hjemme andre steder og jeg synes det er imponerende, hvor mange forskellige ting der håndteres af vores medarbejdere midt i en omskiftelig tid. Derfor vil jeg også tillade mig at spring til fremtiden – og sige officielt velkommen til DRFs generalsekretær per 1/3-2019, dvs på fredag: MORTEN RODTWITT. Morten er her for at hygge sammen med os i aften, og jeg er sikker på, at I alle gerne vil give ham en hånd for modet til at binde an med os ryttere! Morten er i nogle dage endnu teamleder for talent og elite i DIF med ansvar for bl.a. DIFs olympiske arbejde og sætter sig på fredag i chefstolen i et DRF, der de næste 4 år arbejder med en strategiaftale med DIF, hvor der fokuseres på 5 forskellige spor:
- Rekruttering af nye medlemmer i aldersgruppen 6-18 år – hvilket der pt arbejdes med på mange forskellige niveauer, bl. det nye elevskoleudvalg og den nedsatte reglementsgruppe, der skal forsøge at gøre det lettere at deltage i ridekonkurrencer for ”grønne” stævneryttere
- Fastholdelse af elevskoleryttere og ryttere med egen hest – et meget vigtigt tiltag, som har stor succes, er elevskolecuppen, som vores værtsklub SIV vandt i 2018 – og som har udviklet sig helt utroligt
- Frivilligheden styrkes i klubberne og antallet af frivillige øges – de frivillige er jo netop de personer, der har overskud til at lave stævner, organisere en arbejdsdag eller hyggeaften – og mange andre fantastiske tiltag, der kommer mange, mange ryttere til gode
- Elite (forbundets masterplan i samarbejde med Team Danmark)
- Natursporet, styrkelse og udvikling af natur- og motionsrytteres adgang til naturen (Dette spor varetages af Dansk Islandshesteforening på vegne af begge forbund) – og I der kender mig, ved at jeg brænder for TREC og ridemuligheder i naturen. Takket være store indsatser fra frivilige i distriktet, har vi i dag et ridespor på Flyveplads Værløse, et udvidet samarbejde i Vestskoven – og en rideudviklingsgruppe der kæmper for helårs-ridemuligheder i Strandparken (Greve-Ishøj-Vallensbæk-Brøndby-Hvidovre). I den forbindelse vil jeg godt efterlyse både aktive medlemmer til friluftsrådet fra disse kommuner – og mere tilbagelænede medlemmer, som højst kan afse den ene aften om året, når friluftsrådet holder generalforsamling. Vi har i Nordsjælland lige fået valgt en rytter ind i Kongernes Nordsjællands Naturparkråd – i den meget eftertragtede fritidsgruppe – bl.a fordi vores kandidat kunne indstilles af klubberne i DRF og DI. Vores altid aktive CC Kristiansen har været og er tovholdet på endnu et projekt omkring strandparken, og rytterne i området – og vi andre – bør efter min mening bakke gevaldigt op om hans og rideudviklingsgruppens arbejde!
Selve klubarbejdet, det organisatoriske, bliver også forstærket i Distrikt 1 fremover, da vi nu igen har en klubkonsulent. Bente Raagaard Thomsen, der tidligere har været i D2 er nu vores klubkonsulent og kan rådgive om klubbernes organisation, certificering og mange, mange andre ting. Bente skulle have været her i aften men er desværre influenza ramt, så vi inviterer hende med til næste rådsmøde, så hun selv kan fortælle om sit arbejde.
Til slut vil jeg gerne takke Sportsrideklubben Vallensbæk og især Britha, der har lavet den skønne chili!